На Туринській плащаниці прочитали невидимі написи

0
272

Історик архівів Ватикану Барбара Фрале стверджує, що змогла частково прочитати практично невидимі написи на Туринській плащаниці, які нібито доводять справжність знаменитої християнської реліквії.
За словами дослідниці, сучасні комп’ютерні технології допомогли їй прочитати слова грецькою, латинською та арамейською мовами. Так, Фрале вдалося розгледіти напис «Ісус Назарянин», зроблену по-грецьки. На її думку, це означає, що полотно не може бути середньовічною підробкою, так як в ті часи жоден християнин, нехай і фальсифікатор, не міг би назвати Христа просто назореєм (назарянина, тобто жителем Назарету), не вказавши на його божественне походження.


Туринська плащаниця

За версією Фрале, табличку з ім’ям прикріпили до плащаниці, в яку, за переказами, було загорнуте тіло Христа, щоб близькі змогли дізнатися останки і поховати покійного. Метали, що містяться в чорнилі того часу, могли перейти на тканину, вважає дослідниця.

Фрале розповіла, що букви на полотні бачили і раніше, однак дослідники не звертали на них уваги через переконання про підробленості плащаниці. Воно ґрунтується на результати радіовуглецевого аналізу: в 1988 році цей тест був проведений у трьох лабораторіях, які незалежно один від одного датували реліквію XII-XIV століттями.

Історик з Ватикану вважає, що написи на плащаниці підтверджують євангельські описи останніх годин життя Христа. Зокрема, на її думку, напис грецькою, яку можна прочитати як «знятий в дев’ятій годині», вказує на час смерті Сина Божого, яке повідомляється в священних текстах.

Фрале вивчила збільшене зображення фрагмента плащаниці, на якому можна бачити щонайменше сім слів. Одну коротку напис арамейською мовою, що викарбувана в районі передбачуваного лику Христа, їй перевести не вдалося; латинські букви iber історик розцінила як вказівку на імператора Тіберія (Tiberius), в правління якого, згідно з Біблією, був розп’ятий Ісус Христос, повідомляє Lenta.ru.