Outward — в диких умовах. Рецензія

0
143

Кожна перша гра в жанрі фентезі пропонує врятувати як мінімум королівство від чаклуна, але частіше — світ від сил зла. Зрозуміло, з нашим протагоністом в якості ключової фігури. Автори Outward вирішили змінити формулу і пропонують роль он того статиста в третьому ряду, крайнього праворуч. Наскільки захоплююче бути простим NPC, розбираємося в нашій рецензії

Жанр
Рольова гра
Видавець
Deep Silver
Розробник
Nine Dots Studio
Мінімальні вимоги
Процесор Intel Core i5-750 2,66 ГГц / AMD Phenom II X4 B65 3,4 ГГц, 4 Гбайт RAM, відеокарта з підтримкою DirectX 11 і 1 Гбайт пам’яті, наприклад NVIDIA GeForce GTS 450 v4/AMD Radeon R5 340, 15 Гб на жорсткому диску, аккаунт в Steam або Epic Games Store
Рекомендовані вимоги
Процесор Intel Core i5-2400 3,1 ГГц / AMD FX-6350 3,9 ГГц, 8 Гб RAM, відеокарта з підтримкою DirectX 11 і 2 Гбайт пам’яті, наприклад NVIDIA GeForce GTX 960 / AMD Radeon R9 380
Дата виходу
26 березня 2019 року
Віковий ценз
від 12 років
Платформи
PC, PS4, Xbox One
Гра протестована на PC
Nine Dots Studio мало не в кожному ролику Outward задається питанням: «Невже ви не втомились від поблажливого ставлення в іграх?». І за ручку вас водять по маркерам (які Dark Souls?), і протагоніст незмінно виявляється обраним (так, старина Індржих?), і взагалі, надто вже просто все дається (тільки щури в ELEX думають інакше). Outward пропонує в чомусь свіжий погляд на жанр, тільки от в гонитві за відчуттям «маленької людини у великому світі» ризикує відлякати багатьох потенційних шанувальників.
Присядь на доріжку
Outward — в диких условиях. Рецензия Action,Fantasy,MMORPG,Outward,Игры,Фентези
Перший крок у новому світі
Герой потрапляє у світ Аурай буквально в одних трусах. Нам випадає роль ізгоя-невдаху, який виплачує данину своєму племені за те, що один з предків колись здорово підвів громаду. Такі тут традиції — нащадкам доводиться нести тягар гріхів свого роду. Мовляв, тільки так в людині прокидається справжнє почуття відповідальності.
В черговій спробі заробити достатньо грошей, щоб відкупитися від боргу, наш герой вирушає у плавання, але корабель на підході до будинку терпить крах. Вся здобич йде на дно, а нам дають лише п’ять днів, щоб добути сто п’ятдесят срібних. Сума, за мірками Outward, пристойна. Якщо не заплатити вчасно, доведеться розпрощатися з будинком-маяком. Як добути гроші? Розбирайтеся самі.
Потираешь ручки, шановний читачу, очікуючи різних квестів, нелінійного оповідання і лихих пригод? Не тут-то було. Nine Dots — скромна студія зі скромними засобами, нехай проект і підхопило велике видавництво. Надії на нову Gothic руйнуються моментально. Пробігши поселення вздовж і впоперек, розумієш, що другорядних завдань практично немає. Максимум, що нам можуть запропонувати — збігати в печеру з троглодитами і знайти рідкісний гриб. І це єдине (!) осмислене доручення, яке ви зможете знайти в місті. Ну, ще місцевий алхімік підкине копієчку за магічну пил.
Виглядає Outward, прямо скажемо, непрезентабельно, але деколи видає красиві пейзажі
Гра пропонує вийти «за межі» (а саме так перекладається її назва) свого будинку і відправитися досліджувати світ — саме там, за міською стіною, нам обіцяють унікальні пригоди навпіл з тягарем життя простого мандрівника, а не обраного. Вижити в дикій природі, повної магічних істот і бандитів, дійсно непросто. До формули старих RPG від третьої особи Outward домішує симулятор виживання, тому доведеться тримати голод і спрагу на контролі. Причому не кидати в рот що ні попадя, а стежити за харчуванням: сира риба або полежавшее м’ясо відгукнуться нетравленням шлунка, а якщо випити води з калюжі, наш хоробрий NPC підчепить заразу.
Негативні статуси зняти не так-то просто — потрібні особливі відвари. Можна їх купити, якщо є на що, або ж зварити самостійно. Тільки знайдіть спершу кухню, або ж розведіть вогнище, поставте на нього казанок, змішайте інгредієнти. А для створення магічних заклинань знадобиться обладнання складніше. Алхімічний комплект займає купу місця, зате дозволить в дорозі створювати зілля, сильно спрощують життя: одні допоможуть затягнути рани, інші знімуть втому.
Для комфорту в дорозі потрібно носити з собою гору речей: намет, комплект для розведення вогню, посуд для готування, одяг на різну погоду. А переносний набір алхіміка — це справжня розкіш. Найважливішим помічником (як би і не основним персонажем!) стає рюкзак. Щоб ви розуміли його значимість: на карті місцевості навіть не відображається місцезнаходження героя, будьте ласкаві орієнтуватися самостійно. Але якщо ви скинете сумку, компас буде завжди вказувати в її напрямку. Повірте, ніколи ще не доводилося так радіти знахідку більш великого ранця замість наявного. Укладання речей: що сховати в сумку, що тримати в кишенях — одна з найважливіших складових ігрового процесу.
Штурмуємо бандитський табір
Outward вчить цінувати кожну дрібницю і справді змушує планувати дорогу, з увагою ставитися до зборів. Навіть у великому рюкзаку багато не потягнеш, тому важливо правильно розставити пріоритети і розуміти, що знадобиться в точці призначення. Коли в дорозі наздоганяє буря, а сонце хилиться до заходу, так і хочеться розвести багаття і зручно влаштуватися в хутряній наметі. Деякі ігри можуть викликати таке почуття затишку, і Outward — одна з них.
Світ скромних можливостей
Шкода, що зайнятися тут, крім посиденьок біля багаття, практично нічим. Досить скромний за сучасними стандартами світ складається з чотирьох зон з унікальними умовами. У кожній з них є рівно один місто, і велику частину часу належить бігати між цими столицями, виконувати рідкісні доручення і з усіх ніг тікати від ворогів. Аурай — нудне місце, у якому дуже мало цікавого. Можна п’ятнадцять хвилин бігти по пустелі або лісі і нічого не знайти. Іноді натикаєшся на печеру, і з належною вправністю вдається здолати її грізних мешканців. Це обіцяє який-небудь цінний предмет або якісну екіпіровку, але історій гра не розповідає.
Трапляються рідкісні винятки. Наприклад, в одному форте доглядач люб’язно запропонував переночувати і поповнити сили. Отямився я вже в клітці посеред шахти з рабами, звідки треба було вибратися. Але це випадок з ряду геть. Outward майже позбавлена завдань, а ті, що є, деколи не дає виконувати. Незабаром після початку нам належить зробити вибір на користь однієї з гільдій. Для цього треба допомогти одному з представників фракції. Чому-то, строго одному. Виконання одного завдання блокує всі інші квести в цьому місту. Мало, зайву копійчину заробите?!
Обіцяю, ви полюбите цього ожилого конструкта
З грішми тут дуже туго, тому більшу частину екіпіровки належить збирати самостійно. Різних рецептів у грі безліч, і зовсім без обмундирування ви не залишитеся. Хоча щоб добути дійсно якісні речі, доведеться попотіти. Втім, навіть з хорошою бронею і магічною зброєю ви не будете королем на полі бою.
Б’ють вороги боляче. Бойова система досить проста: удар, сильний удар, блок, перекат. Але, як завжди, є нюанси. По-перше, зброя різних типів відчувається по-різному, а легкі і потужні удари складаються у власні комбінації. Завдяки цьому цікаво експериментувати з знайденими мечами, сокирами та іншими алебардами. По-друге, до будь сутичці бажано готуватися, а у випадку з сильним суперником це і зовсім обов’язково: випийте підсилює зілля, зачаруйте клинок, розставте пастки.
Бійки дуже добре характеризують Outward в цілому: в бойовій системі гри є цікаві задумки та оригінальні дрібниці, але в цілому вона відчувається надто грубої. Типове бій виглядає так: ви просто бігаєте навколо суперника і затыкиваете його в боки і спину. В голові мимоволі починає грати музика з «Шоу Бенні Хілла». Дивних дизайнерських рішень повно. Я можу зрозуміти відмова від механіки швидких подорожей — адже в дорозі, у дослідженні світу вся сіль. Але от переміщення між столицями через який-небудь портал цілком вписувалося б в логіку гри. Напевно, ці портали є, але вони чекають свого героя, а не простого статиста.
Outward сильно покладається на виготовлення предметів, але чомусь не дає подивитися список всіх вивчених рецептів зіль або їжі. В голові все тримати досить складно, і доводиться кожен раз думати, взяти ось цей гриб або ягоду? Що там потрібно для лікувального зілля? Дізнаєтеся, коли сядете за алхімічний прилад. Дивуєшся і від того, що автори дали лише вісім слотів для швидких дій. Пара зіль, кілька умінь і заклинань, і ось вже все забито.
Найсумніше, напевно, в тому, що, незважаючи на рідкісні моменти радості, Outward вкрай рідко заохочує. В непривітній і навіть у чомусь безжальної Kingdom Come: Deliverance прогрес добре відчувався з плином часу. Безіменний з Gothic теж не був обраним, і більшу частину гри доводилося виконувати елементарні доручення, вирішувати побутові проблеми. Однак «Готика» була захоплюючою і народжувала відчуття, що за кожним поворотом можна знайти щось цікаве. На відміну від Outward.
Рятує ситуацію доречний кооператив, причому передбачений режим розділеного екрану (у тому числі на ПК). Навіть випадковий попутник робить гру веселіше — можна поговорити в тривалої монотонної дорозі, посміятися разом над черговою дивною умовністю, так і битися куди простіше плечем до плеча. Хоча Outward — розвага на любителя, не кожен захоче витрачати на неї час. Занадто вже вона неспешна, дуже рідко нагороджує за зусилля і витрачений час.
Як не дивно, пустельний місто — найяскравіший з усіх
З іншого боку, і карає вона не сильно. Протагоніст фактично не може померти. Після «загибелі» екран завантаження повідомить, що вас знайшов випадковий подорожній і відніс до вогнища, або стражники принесли в місто, або бандити затягли в табір і замкнули в клітці. Приклад вдалої знахідки в ігровому процесі. Шкода, що основна механіка не особливо залучає.
* * *
Outward напевно знайде своїх відданих фанатів, які переймуться неспішним темпом гри і атмосферою максимально приземленого фентезійного подорожі. Однак порожній світ і цілий перелік неоднозначних рішень відлякують багатьох гравців, які при дещо інших обставинах могли б залишитися з дітищем Nine Dots на довгі години.
Переваги:

• Outward дозволяє відчути себе простим подорожнім з дороги — досвід специфічний, але свіжий;
  • зрідка нас балують красивими пейзажами;
  • бойова система вимагає планування і підготовки.

Недоліки:

• порожній світ;
  • практично повна відсутність сюжету, другорядних квестів і цікавих персонажів;
  • спірні рішення, які роблять гру незручною без особливої на те причини.

Графіка
Незважаючи на рідкісні приємні види, Outward виглядає гостем з минулого. Зате працює мало не на калькуляторі!
Звук
Приємний Саундтрек, однак зміна композицій занадто різкий, а іноді гра може раптово затихнути. На озвучення персонажів заощадили: NPC промовляють лише першу фразу своєї мови (і навіть вона не завжди збігається з текстом). Краще було б ніяк, ніж так.
Одиночна гра
RPG від третьої особи, з якої вирізали майже все цікаве, а натомість додали лише дрібку «виживання».
Колективна гра